17 MİLYON YAVRU BALIK SU KAYNAKLARINA SALINDI
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü balıklandırma projesi kapsamında Şanlıurfa İl Tarım Orman Müdürlüğüne bağlı tesislerde yetiştirilen 17 milyon yavru balık, Şanlıurfa, Kayseri, Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Adıyaman, Batman, Sivas, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kahramanmaraş’taki su kaynaklarına salındı.
Bozova ilçesindeki Şanlıurfa İl Tarım Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisinde üretilerek 16 ilin su kaynaklarına bırakılacak olan Sazan ve Fırat havzasının endemik türlerinden Şabut yöre halkının da alternatif geçim kaynağı oluyor.
134 Hektarlık bir alan üzerinde kurulu olan tesis, 1100 metrekare kapalı alana sahip kuluçka binası,10 beton havuz ve 22 toprak havuzu ile Türkiye’nin en büyük tatlı su balığı üretim tesislerinden biri konumunda bulunuyor.
Bu yıl covid19 salgınının zorlu şartlarına rağmen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün Şanlıurfa için belirlediği 10 milyon hedef aşılarak 17 milyon yavru üretimi gerçekleştirilmiştir. Atatürk Baraj Gölünden yakalanan anaç Şabut balıkların vakit kaybetmeden hemen sağımı yapılarak alınan yumurtalar kuluçka ünitesine alınır. Yumurtalar ünitede bekletildikten sonra çıkan yavrular besin yönünden zenginleştirilmiş toprak havuzlara alınıyor.
Tesiste Gelecek yıl 20 milyon Sazan,Şabut ve Fırat turnası üretilmesi hedefleniyor. Tesiste 2 Su Ürünleri Mühendisi, 1 Veteriner Hekim, 1 Ziraat Mühendisi,1 Veteriner Sağlık Teknikeri ve 1 Elektrik teknikeri görev yapmaktadır. Tesiste üretim dönemi boyunca 17 işçi çalıştırılmıştır.