BAŞKAN MÜSLÜMOĞLU, TARIM ÜRÜNLERİNİN İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİNİN
SIFIRLANMASINI DEĞERLENDİRDİ
Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, Bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını yaptığı basın açıklaması ile değerlendirdi.
Başkan Müslümoğlu yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Buğday çavdar arpa yulaf mısır nohut ve mercimek gibi tarım ürünlerinin ithalatında yılbaşına kadar gümrük vergisinden muaf tutulmasına gerekiyor. İthalat rejimi kararlarında değişiklik yapıldı. Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.
Sn Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete de yayımlanan karara göre ithal edilecek olan buğday, çavdar arpa yulaf mısır nohut mercimekte gümrük vergisi yılbaşına kadar yüzde 0 olarak uygulanmasına karar verildiğini görüyoruz.
Bu kararlar yıllardır devam eden tarım politikalarının bir sonucudur ülke muzun En verimli topraklar Mezobotamya ovasının altın hilal hattında çiftçilerin ikinci ürün mısır tarlasında ve hasadına denk gelmesi büyük ölçüde yerli çiftçiler ve üreticilerimizi topraklarına ve üretime küstürülmüştür. Mevcut durumu daha da kötüye götürecek kararlar yerli üreticiyi üretmekten aciz hala getirmektedir. İthalatın kapılarını açmak yerine kapatsalar daha mantıklı olur ve çiftçi ve üreticileri sevindirir mutlu eder.
İTHALATIN KAPILAR AÇMAK YERLİ ÇİFTÇİLER YAPILMIŞ EN BÜYÜK HAKSIZLIKTIR.
Çiftçilerimiz gereken destekleri gördükleri zaman ülkemizin geleceği için üretmekten geri durmadıklarını her zaman göstermişlerdir.
Çiftçilerimiz bir yandan yüksek maliyetleriyle savaşırken diğer yandan devletimiz bu adımları ile yerli Çiftçi’yi köyde tutamaz Üretici üretmez hale gelecektir. Çiftçi köyünde tutmak ve üretim yaptırmak ve üretimle barıştırmak İçin üretecinın bitki desteklemeler yükseltilmelidir ve sorunları görmezden gelinmemelidir. Çiftçilerimize bu uygulamalara çiftçiler ve üreticileri derin bir şekilde üzmüştür. ÜLKEMİZİ İTHALATÇI DURUMA GETİRMENİN KİMSEYE BİR FAYDASI OLAMADIĞINI BİLİYORUZ.
Sn Cumhurbaşkanımızdan Ricamız Bir an önce yapılan bu yanlış uygulamayı tekrardan gözden geçirip en azında ikinci ürün mısır hasadı yapılana kadar ithalatı durdurulmalıdır. Yılbaşıya kader müsaade edilmelidir. Çiftçi üzmeyecek bir kararın verilmesi sevindirici olması talebimizdir.
Dünyanın en verimli topraklar Mezobotamya ovasının altın hilal hattında ikinci ürün olan mısır tarla olması hasadına denk gelmesi çiftçilerimizi toprağına ve üretime küstüren bu ithalatçı kararlar olmuştur. Üreticilerimize bir faydası olmayacağına açıktır. Binlerce çiftçimizin tarımdan iştahsız göründüğün görülmektedir ve görüyoruz ki, Çiftçiler Bir çok bankalara ve esnaf ve tohumcuya petrolcü ye de borçludur. İthalatçı kararlardan bir an önce durdurulmalı en az üretici ürünü hasadı ezilmelidir.
KÖYLÜYÜ KÖYÜNDE TUTABİLMESİ İÇİN ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPABİLMESİ SAĞLANMALIDIR.
Geldiğimiz bu nokta maalesef mevcut tarım politikalarını sadece üretim üzerinde yoğunlaşmalı ve ilerletmeye çalışmalıdır. Köylüyü köyünde tutabilmesi için çiftçi üretim yapabilmesi sağlanmalıdır. Çiftçi ye yağlık tohumlukların desteklemeleri artmalı. Doğu ve güneydoğu da elektrik enerjisi devlet desteği artmalı. Derhal bu ithalatçı karar bir müddet yanı yılbaşı ya kader durdurulmalı ki, üretici ürününün hasadı yapıldıktan sonra olmalıdır. Çiftçileri ve üreteciler destekleyici adımlar atılmalıdır. Devletimiz tarım da ve gıda da daha güçlü hal getirilmelidir. Köylüye çiftçi ye üretici üretimle barıştırmak için acilen bazı adımların atılması gerekmektedir. Diyerek sözlerini sonlandırdı.