TARIMIN MERKEZİNE VERİLMEYEN SU ÇİFTÇİYİ ENDİŞELENDİRİYOR

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Şanlıurfa’da hububat eken binlerce çiftçi, tarım alanlarına nisan ayına kadar Atatürk Barajı’ndan su verilemeyeceğinin duyurulmasını endişeyle karşıladı.
Ülkenin toplam tahıl üretiminin önemli bir kısmının karşılandığı Şanlıurfa, Suruç, Harran Viranşehir ve Ceylanpınar Ovaları ile adeta Türkiye’nin tahıl ambarı olarak biliniyor.

Yüksek mazot gübre ve ekim maliyetine rağmen arazilerine buğday, arpa ve diğer hububat ürünleri eken çiftçi, sonbaharda beklediği yağışı bulamadı.

Üretici her zaman kuraklık döneminde “çiftçinin sigortası” diye övünülen Atatürk Barajı’na umut bağlayıp bu yılda tohumunu toprakla buluşturdu.

URFA/FATMA KEBER
– “5 AY SU VERİLMEYECEK”

Yağışla dertlenen çiftçiye en ağır darbe ise Devlet Su İşleri’nden (DSİ) geldi.

Endişeyle kendilerine uzanacak bir yardım elini bekleyen çiftçi, sulama birlikleri ve DSİ yetkililerinin bir araya geldiği toplantının kararıyla tedirgin oldular.

Topçu Gündaş Sulama Birliği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, üreticinin su beklentisini 5 ay sonrasına bırakıldı. 

Topçu Gündaş Sulama Birliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sayın çiftçilerimiz bugün Dsi 15. Bölge Müdürlüğü Önderliğinde yapılan toplantıda 2021-2022 sulama sezonu İçin havaların kurak geçmesinden dolayı barajda su seviyesi oldukça düşmüştür. Bu gerekçelerden dolayı hububat İçin su verilmeyeceği düşünülmektedir. Suyun ovaya verilme tarihi pamuk, mısır ve diğer ürünler için 01.04.2022 tarihinde verilmesi düşünülmektedir. Siz değerli çiftçilerimize duyurulur.”

– EKİLEN TOHUM ÇÜRÜYOR

Bölgede çiftçilik yapan Halil Şimşek, yaklaşık bir ay önce ektiği buğday tohumunun susuz kalmasıyla çürümeye başladığını söyledi.
Gübre fiyatının iki kattan fazla arttığını anlatan Şimşek, kuraklık nedeniyle geçen yıl zarar ettiğini bu yılda zarar etme durumun söz konusu olduğunu dile getirdi.

  • ÇİFTÇİNİN SİGORTASI ATTI

Bölgenin önde gelen çiftçilerinden Algılı Mahalle Muhtarı Hasan Çağatay ise üreticiler olarak zor durumda olduklarını kendilerine uzanacak bir yardım eli beklediklerini söyledi.

Su sıkıntısıyla ilgili yetkililerle bir araya gelen toplantılarda istenilenin hünüz alınamadığını aktaran Çağatay, “Üretin dediler ürettik. Yağmur düşmedi ancak bizim tohumlar toprakla buluştu. Güvendiğimiz bir Atatürk Barajı var ondan da kuraklık var diye su verilmiyor. Mağduriyetimizi taleplerimizi gördüğümüz her yetkiliye iletiyoruz. CİMER’e sorunumuzu yazdık. Resmi kurumlara dilekçeler veriyoruz. Atatürk Barajı çiftçinin sigortası diyorlar bizim için su verilmeyince sigortamız da attı.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık bin dönüm alana buğday eken Hüseyin Yıldız ise bu gidişle çok büyük bir kayıp yaşayacağını söyledi.

Borçla ekim yaptığını anlatan Yıldız, “Tohum çimlenmezse çürüyecek. Benim zararım herkesin zararı aslında. Çok ağır şartlara rağmen üretim yapıyoruz ancak yine de mağdur oluyoruz. Bizlere çiftçiye üreticiye sahip çıkacak yetkilileri gözümüz arıyor.” diye sitem etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir