URFA ORMAN VARLIĞINDA TÜRKİYE’DE SON SIRALARDA YER ALIYOR”
Harran Üniversitesi’nden Orman Yangınları ile İlgili Önemli Raporda, Şanlıurfa’nın orman varlığı konusunda Ağrı ve Iğdır’la beraber Türkiye’de son sıralarda yer almasının yanı sıra komşu illerden de açık ara geride olduğu ortaya konmuştur. Denildi.
Harran Üniversitesi’nin yayınlamış olduğu rapora göre dünya genelindeki orman yangınlarının %88’i insan kaynaklı çıkarken, iklim değişikliği nedeniyle de binlerce hektarlık alan zarar görüyor. Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nizar Polat ve Arş. Gör. Yunus Kaya tarafından uydu görüntülerinden yararlanılarak hasar tespiti raporu ve yangın tehlikelerine karşı bölgemize yönelik bazı öneri raporları hazırlandı. Hazırlanan “Çok Bantlı Uydu Görüntüleriyle Orman Yangınlarında Hasar Tespiti” raporuna göre, dünya genelinde yangın sayıları giderek artıyor.
Raporda, dünya genelinde 1,6 milyon insan geçimini ormanlardan sağlıyor. Buna karşın her yıl dünyamızda ortalama 13 milyon hektarlık orman varlığı yangınlar veya çeşitli sebeplerden zarar görüyor. Türkiye 22,9 milyon hektar ormanlık alan ile orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biri. Fakat ülkemizde her yıl 2 binin üzerinde orman yangını yaşanıyor. Bu yangınlar yüzde 88 oranında insan kaynaklı gerçekleşiyor. Tüm teknolojik destek ve yoğun insan gücüne rağmen orman yangınlarının engellenmesi en temelde tüm toplumun bu konuda bilinçlenmesine bağlı.
Şanlıurfa’da Mevcut Durum
Raporun devamında ise, Şanlıurfa’daki orman varlığı Türkiye’nin %32 ortalamasının çok altındadır. Orman varlığı Ağrı ve Iğdır’la beraber şehrin yüzey alanına oranı olarak %1 civarındadır. Şanlıurfa, komşu illerden de açık ara geridedir. Şanlıurfa’da orman yangınları ile mücadele yeni imkânların araştırılması amacıyla Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Osmanbey Yerleşkesi ormanlık alanı ile Şanlıurfa’daki orman varlığının korunmasına yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi ağaçlandırma alanı Şanlıurfa’nın en büyük ikinci ormanlık alanı durumundaydı fakat 2020 Temmuz ayında meydana gelen bir yangında ciddi hasar gördü.
Konu ile alakalı olarak Harran Üniversitesi bilim adamları, uydu görüntülerinden faydalanarak “Çok Bantlı Uydu Görüntüleriyle Orman Yangınlarında Hasar Tespiti” başlıklı bir çalışma yapmış ve bunu ulusal indeksli bir dergide yayınlamıştı. Son günlerde ülkemizin birçok ilinde ormanlarımızın yanması sebebiyle, kampüsümüzde bulunan ormanlık alanın risk durumu ve korunması tekrar gündeme geldi. Bu kapsamda ilimizde bulunan Orman Bölge Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Nizar Polat hazırladığı özet raporu Harran Üniversitesi Rektörlüğüne sundu.
Raporda Şanlıurfa’nın orman varlığı konusunda Ağrı ve Iğdır’la beraber Türkiye’de son sıralarda yer almasının yanı sıra komşu illerden de açık ara geride olduğu ortaya konmuştur.
Örneğin Şanlıurfa’da orman alanı olarak tanımlanmış alanlar %1 civarında iken bu oran Adıyaman’da %22 Mardin’de %18 Diyarbakır’da %21 ve Gaziantep’te %16 durumundadır. Rapor, başta Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi ormanlık alanı ile Şanlıurfa’daki orman varlığının korunmasına yönelik olarak bazı öneriler sunmakta. Buna göre: 2020 yılında yanan bölgelerin ağaçlandırma işlemlerinin hızlandırılması, bölgede bulunan orman koruma istasyonunun ve yangın müdahale araçlarının daha ulaşılabilir ve gözleme imkânı fazla olan bir konuma taşınması, henüz ihtiyaç duyulmasa bile önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölge için termal ya da optik sistemin entegre edildiği bir yangın gözetleme sisteminin planlanması, başta Milli Eğitim ve belediyeler olmak üzere bilinçlendirme eğitimlerine yönelik kamu kurumları ile iş birliklerinin arttırılması, ağaçlandırmada çoğunlukla tercih edilen çam yerine meşe gibi kuraklık ve yangına daha dayanıklı ağaç türlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Denildi.