TÜRKİYE’NİN TEK TAPUSUZ İLÇESİ!
1982 yılında ilçe olan ve 90 bin nüfusu bulunan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yer alan gayrimenkullerin hiçbirinin tapusu bulunmuyor. Yakın zamana kadar da hem Ankara’da hem de Ceylanpınar’da konuyla ilgili toplantılar yapılmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir somut gelişme olmadı.
FATMA KEBER / ŞANLIURFA
Vatandaşlar gayrimenkul alım satım işlemlerinde kendi aralarında tutanak tutuyorlar.
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde yıllardır kangren haline dönüşen tapu sorunu hala devam ediyor.
Ceylanpınar ilçe merkezinde yaşanan mülkiyet sorunları çözümü için şimdiye kadar birçok adım atılmasına rağmen hale sorun çözülmüş değil.
YILLARDIR SORUN ÇÖZÜLMEDİ
Yıllardır Ceylanpınar’ın en büyük sorunu olan ve çözümü için şimdiye kadar çok sayıda girişimlerde bulunulmasına rağmen bir türlü çözülmeyen tapu sorunu için Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu yaptığı çalışmalar sonrası ilçede ilk etapta 2600 adet tapu dağıtılacağı müjdesini verdi.
Vatandaşların diğer tapularının da en kısa zaman içersin de çözülerek dağıtılacağını belirtti.
“TAPULAŞMA SÜRECİNİ KİM TIKIYOR ? “
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mustafa Güzeller konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Devletin bünyesinde olan yerler hazineye devredilmiş. Devletin mülkiyetinde olan yerlerin vatandaşların kullanımına açılması için ihale yapıldı ve herkesin tespiti yapıldı. Bu yerler maliye hazinesine devredildi. Maliye hazinesine devredildikten sonra tapuların vatandaşlara verilmesi gerekiyordu. Bunu tıkayan kim? “ diye sorarak ilçenin tapu sorununun bir türlü çözülemediğini belirtti.
“ALIŞAGELMİŞ ESKİ KÜLTÜRLE ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ”
Ceylanpınar ilçesinde inşaat sektöründe faaliyet yürüten Abdulvahap Beken yaptığı açıklamada inşaat sektröründeki sorunların tapu meselesi nedeniyle daha da karmaşıklaştığına dikkat çekerek , “ İnşaat sektöründeki sorun ve sıkıntılar bir türlü atlatılamadı. İlçede tapuların olmaması nedeniyle sadece iki buçuk mahallenin tapusu var. Üç mahalle bile değil. 10 mahallemizde hala tapu yok. Biz inşaat sektörü olarak müşteriler ile ticaretimizde tapu düzenleyemediğimiz için , vatandaşlar da kredi çekemiyor. Durum böyle olunca , kat mülkiyetlerini yapamadığımız zaman biz daha güzel mekanlar yapamıyoruz. Alışagelmiş eski kültürle hala alışveriş yapıyoruz. 7-8 yıl önce mecliste çıkan bir yasa var. Yasa hala aktif olmadı.. Vatandaş tapusunu alamadı mı mağdur oluyor. Biran önce ilçede yaşanan tapu sorununun çözümü noktasında adımlar atılmasını bekliyoruz.” dedi.