YAZAR HAYRİ CEM’İN YENİ KİTABININ TÜM TELİF GELİRİ DARÜŞŞAFAKA’YA

Kendisi de Darüşşafaka’da eğitim gören yazar ve iş insanı Hayri Cem ‘Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Dijital Dönüşüm’ kitabının tüm telif gelirlerini Darüşşafaka’ya bağışladı. Cem, 2019 yılında çıkardığı uzun araştırmalar ve analizlerle hazırladığı “Medya Planlamasında Kullanılan Araştırmalar ve Veriler” isimli kitabının satışından elde edilecek geliri de Darüşşafaka’ya bağışlamıştı.

 

Teknoloji, yeni yazılımlar, yapay zekâ uygulamaları. Dijitalleşmenin kavramdan, yaşam tarzına dönüşen yolcuğu bir yandan göz kamaştırıcıyken bir yandan da oldukça korkutucu senaryolara da konu ediliyor. T24 yazarı ve iş insanı Hayri Cem’in, daha önce yayınlanmış yazılarından yola çıkılarak genişletilen ve derinleşen kitabı Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Dijital Dönüşüm tanımları, karşılaştırmaları ve yaptığı projeksiyonla kimi zaman bir dijital sözlük görevi görürken kimi zaman da ortaya koyduğu sıra dışı bakış açısıyla dijitale fütüristtik bir bakış sunuyor.

İnce Düşünülmüş Başlıklarla Kolay Okunan, Heyecan Verici, Dinamik Bir İçerik

Kitap ele aldığı dev konu başlıklarını pratik ve güncel bir dille masaya yatıyor. Veri diktatörlüğü, yapay zekâ, blockchain, kuşaklar, toplumların tarihsel dönüşümü, markalar, sektörler, robotlar, yeni nesil yazıcılar… Son yıllarda hayatımıza giren tüm bu dijital kavram ve olgular Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Dijital Dönüşüm’ün ele aldığı konular arasında yer alıyor.

Teknolojiden çekinmek ile onun çekim alanına girmenin dengesi nasıl kurulur? Dijitalde etik kullanım ve yazılımlar nasıl mümkün olabilir? Bilmediğimiz teknolojiler, hangi sektörlerin alameti farikası? Kripto paralar güvenli mi? Siber saldırılar siber pandemiye dönüşür mü? Çin, dijital dünyanın neresinde? Robotlar, işlerimizi elimizden alacak mı?

Hayri Cem, Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Dijital Dönüşüm’de bu sorulara cevaplar verirken aynı zamanda başka bir şey daha yapıyor ve elimize, dijital yaşam ve dijitalleşmeyle ilgili tartışılmaya değer yepyeni sorular bırakıyor.

Orion etiketiyle yayımlanan ve tüm telif geliri Darüşşafaka Cemiyeti’ne devredilen 284 sayfalık Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a Dijital Dönüşüm dijitalin kısa tarihi ile sonsuz geleceği içinde gezinmek isteyenler için. Pratik anlatımı, güncel dili ve pratik içeriğiyle Hayri Cem’in yeni kitabı, şimdi tüm kitapçılarda ve online kitap satış sitelerinde.

 

Hayri Cem Kimdir?

Hayri Cem, 1959 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1970-75 yılları arasında Darüşşafaka Lisesi’nde öğrenim gördükten sonra 1978’de Şişli Lisesi’nden mezun olmuştur. Üniversite eğitimini 1981 yılında M.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde, yüksek lisans eğitimini ise 1985 yılında İ.Ü. İktisat Fakültesinde tamamlamıştır.

1984’te Bileşim International AŞ’nin kurucu ortakları arasında yer aldı ve 2008 yılına kadar Yönetim kurulu Başkanlığını üstlendi. 2008 yılında şirket hisselerini Alman GfK şirketine devretti.

1989 yılında Türkiye’nin ilk elektronik TV izleme ölçüm (rating) şirketi olan AGB Anadolu A.Ş.’yi kurdu ve 1995 yılına kadar şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi.  1995 yılında şirket hisselerini bir İtalyan şirketi olan AGB şirketine devretti.

2000 yılında Türkiye’nin ilk reklam takip araştırması yapan Medya A.Ş.’yi kurdu. 2007 yılına kadar şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olarak görev yaptı. Şirket hisselerini 2007 yılında Amerikan Nielsen şirketine devretti. 2007’den 2013 yılına kadar Nielsen firmasının Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler CEO’su olarak görev yaptı.

Kariyeri boyunca çeşitli üniversitelerin iletişim fakültelerinde dersler verdi. Halen Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Spor Yönetimi dersleri vermektedir.

Darüşşafaka Hakkında

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almalarını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesi ile hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.

Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen 930 öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, 2018 yılında notunu 9,50’ye, 2019’da 9.54’e, 2020’de 9,66’ya yükseltmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir