ANTİK KENT ŞUAYB ŞEHRİ YOK OLUYOR.
Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Tek tek dağları arasındaki tarihi Şuayb şehri, ilgisizlikten yok olmayla karşı karşıya kaldı, Tarihi Şuayb şehri yetkililerden sahiplenmeyi bekliyor.
Zengin tarihi dokusu ile zamanın en önemli yapıtlarından biri olan tarihi Şuayb şehri, ilgisiz ve bakımsızlıktan dolayı yok olmayla karşı karşıya. Tarihi Şuayb şehri yapı taşları köylüler tarafından tahrip edilerek, taşlar yeni ev yapılarda kullanıldığı Görüldü. Bazı duyarlı köylüler ise, tarihi Şuayb şehrine gereken ilginin gösterilmediğini dile getirerek bu konuda çok dertli olduklarını dile getirdiler.
Şanlıurfa’ya 88 kilometre uzaklıkta bulunan Öz kent köyü adıyla anılan tarihi Şuayb şehri, Roma devrinde inşa edildi. Halk arasında Şuayb Peygamberin bu kentte yaşadığına inanıldığını belirten yetkililer, “Burada Şuayb Peygamber makamı olarak bilinen bir mağara bulunmaktadır. Bu mağara yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir.
Şuayb Peygamber’in, Harran’a 27 kilometre mesafedeki Şuayb Şehri adıyla tanınan antik kentte yaşadığına inanılmaktadır. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan ve etrafı surlarla çevrili bu tarihi kent içersinde çok sayıda kaya mezarı ve üzerlerine inşa edilmiş yapı kalıntıları vardır. Harabeler arasındaki bir mağara Şuayb Peygamber’in makamı olarak ziyaret edilmektedir. Tarihi Rivayetlere göre; bu şehre 16 kilometre mesafedeki Soğmatar’da, Şuayb aleyhisselam ile Musa aleyhisselamın buluştuğuna, Musa Peygamber’in, Şuayb Peygamber’in kızı ile burada evlendiğine ve mucizevi asasını Şuayb Peygamber’den bu şehirde aldığına inanılmaktadır.
Şuayb şehri köylüleri ise, tarihi koleksiyonu bağrında barındıran tarihi Şuayb şehrinin korunma altına alınması ve turizme kazandırılması gerektiğini söylediler. Köylüler, tarihi dokuya gereken hassasiyetin gösterilmediğini ve bu yapıtlara sahip çıkılması gerektiğini belirttiler.
Şuayb şehri hakkında bilenmeyenler;
Şuayb Antik Kenti, Hanel Ba’rur’dan 11 km. sonradır. Harran’a ise 38 km uzaklıktadır. Şuayb Antik Kenti Genç Roma dönemine (M.S. 4-5. yüzyıl) tarihlenen bir yerleşim yeridir. Efes’i andıran mimarisinden dolayı Güneydoğu’nun efesi olarak tanımlanır. Şuayb Peygamberin buradaki bir mağarayı ev ve ibadethane olarak kullandığı rivayet edilir. Bu antik kent ismini bu rivayetten alır.
Halen bölgedeki bir mağara Şuayb Peygamberin makamı olarak ziyaret edilmektedir. Bu yerleşim yerinde çeşitli tarihlerde bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu varılan ortak görüş, Şuayb Şehri isminin Arapçada “Eski İnsan Şehri” anlamına geldiği ve bu yerleşim içinde yer alan evlerin ise Harran Ovası’nda yaşayan insanların yazlıkları olduğu şeklindedir.
Bu evler tipik Roma evleri tarzında yapılmış olup üçgen alınlıklı, çatılı ve etrafı duvarla çevrili bir avlu ve evin altında yer alan ana kayaya oyulmuş bir kilerden oluşmaktadır. Her evin içinde bir su kuyusu bulunmaktadır. Evlere girişler avlu duvarlarında yer alan kapılardan yapılmaktadır. Bu kapılar ise ızgara planlı sokaklara açılmaktadır. Şuayb Antik şehrinde bugüne kadar kapsamlı bir arkeolojik araştırma yapılmamıştır. Yapılacak arkeolojik çalışmalar bu antik kentin bilinmeyen gizemli yönlerini ortaya çıkaracaktır.